Boeklancering Kwetsbaar Krachtig

Knoop (gold)

23 March 2018

En het kleine meisje kreeg vleugels …

Op woensdagavond 21 maart, bij de start van de lente, zag Kwetsbaar Krachtig het levenslicht in de Peperbus in Antwerpen. Dit eerste boek van de WonderSchrijverij mocht zich warm verwelkomd voelen door ruim 350 ingeschreven aanwezigen. Nog voor de lancering had het al meer dan 500 exemplaren van zichzelf verkocht. Een halve bestseller volgens Vlaamse tarieven en dit alleen al in voorverkoop.

Als Facebook-groepje ontstaan, mag de WonderWijven vzw met meer dan 21000 leden terecht zeggen dat ze, door zot hun eigen ding te doen en dit vooral op basis van voeldis, stevige deukjes aan het maken zijn in een maatschappij die onbewust smeekt om gekeerd te worden.


Ik had samen met zeven andere mede-auteurs de eer gekregen onze tekst tijdens de avond voor te brengen. Even leek het erop dat ik zou moeten passen. Opgestaan met een aanzwellende verkoudheid begon mijn temperatuur te stijgen, mijn keel schor te worden en mijn neus dicht te lopen. Maar het kleine en vooral koppige meisje in mijzelf wou no matter what haar verhaal komen doen. Ze heeft zolang moeten zwijgen en nu kreeg ze dan even het podium. “Wij gaan! Desnoods onder invloed van Dafalgan.” Dus stond ik er woensdagavond met een snotneus en een net iets zwoelere stem.

Opnieuw was ik in het begin ongemakkelijk. Hoewel ik mij na de Sneak Peek meer dan welkom voelde, trekt die oude conditionering nog steeds aan mij. Geen man, niet echt helemaal vrouw, waar hoor je dan thuis? En hoe gedraag je jezelf dan? Welke houding neem je aan? “Wel”, zei het kleine meisje diep in mij, “follow my lead, wees gewoon rustig onszelf en alles loopt van-zelf-sprekend.”


Ik kwam als spreker in het tweede deel aan bod. Ik was ondertussen rijkelijk gevuld met warme thee, lichtjes rillend van koortsige kou, en tegelijk popelend om ons verhaal vooraan te brengen. Geen stress om vooraan te staan. Ergens heeft een podium mij altijd aangetrokken. En ik spreek ook gewoon graag. Wel zenuwen voor een plotse niesbui gericht op de micro, en van daaruit dan oorverdovend door de boxen op het publiek. Of voor mijn bange ego dat zich zichtbaar zou maken in mijn bibberende benen.

Mijn benen bleven deze keer, naar mijn gevoel, mooi op hun plaats. Mijn rechterduim daarentegen sprong met momenten heen en weer op mijn iPad waarop ik mijn tekst had staan. Vooral zeer handig met zo’n touchscreen waarop je tekst dan op en neer springt terwijl je probeert de draad niet te verliezen. “Nee ego, ga nu maar even aan de zijkant trillen, daar achter de bar ofzo, maar blijf van de sterke drank. Dit is geen levensbedreigende situatie. Je hoeft ons nu niet te verlammen of door elkaar te schudden. Ja, ik stel mijzelf nu even heel kwetsbaar op, maar de woorden staan toch al in het boek. En al die mensen zijn hier net omwille van die kwetsbaarheid. Niet om ermee te lachen, niet om het tegen ons te gebruiken. Maar omdat zij geloven, voelen en weten dat daarin net authentieke kracht schuilt. Ook in ons! Dus volg maar rustig mee op de achtergrond. Wij zijn veilig!”


Na mijn geschreven woorden voorgelezen te hebben, toch wel met krop in de keel, keerde ik terug naar mijn plaats. Er volgde blijkbaar een stevig applaus, maar dat heb ik maar in flitsen opgevangen. Bekomend van toch best een emotioneel moment, vervaagde de omgeving even voor mij. Misschien had de Dafalgan daar ook wat mee te maken. Maar de kerst op mijn taart mocht nog volgen.

In mijn tekst schrijf ik over mijzelf als iemand die in geen enkel hokje past. Marijke, OpperWonderWijf en bezielster van de WonderWijven, sloot mijn voorleesmomentje af met de boodschap dat er één heel ruim hokje is waar ik wel in pas, waar ik thuis mag komen, waar ik mag Zijn, en dat is dat van de WonderWijven. Dank je wel Marijke! Het dringt nog niet helemaal door, maar de woorden zijn onderweg naar mijn kleine meisje. Het gaat wonderen verrichten!


De avond ging als een sneltrein voorbij. Zoveel indrukken. Zoveel warme mensen. Zoveel Liefde. Doe het maar eens na, in deze tijd, op een koude woensdagavond, een kerk vullen met zoveel glimlachende en ontroerde mensen omwille van één boek in een samenzijn, voorgegaan door vrouwen. Het moet echt wel een blijde boodschap zijn.

Mijn snotneus is ondertussen gaan lopen onder invloed van zovele traantjes van vreugde en oud verdriet, losgemaakt door de beleving van deze lanceeravond. Zolang heb ik het gevoel gehad nooit goed genoeg te zijn. En als het dan wel eens goed was, leek dat weer vanzelfsprekend en volgde er ook geen waardering. Althans, die overtuiging zat onbewust zo diep geworteld dat geen enkele externe waardering ooit zou voldoen en mij zelfs ongemakkelijk maakte. Gisteren mocht van dit innerlijke masker weer een stukje losgemaakt worden. De brokstukjes spoelen nu stilletjes weg met de helende tranen van een lange innerlijke storm.

Ik voel nog verwarring en ongeloof. Mijn kleine ik, mijn ego, doet moeite om heel deze beleving af te zwakken.
“Zoveel stelde het toch weer niet voor. Het was toeval dat je daar vooraan stond. Ze hebben gewoon een lotje getrokken. Het waren ook niet echt jouw woorden, maar die van de eindredactie. Zo goed schrijf je toch niet. En die complimentjes, die zei men tegen iedereen.”
Maar wij luisteren niet meer. Gisteren nog maar zo groot als een bibberende duim vooraan, en dan nu van binnen zo’n grote mond opzetten. “Nee ego, ook jij hebt je tijd gehad, ook jij mag gaan. Ons tijdperk breekt nu aan. Muren van angst worden gesloopt. Een wildernis van emoties wordt gewied. De zon breekt door! Het kleine meisje streelt haar groeiende vleugels. Nog even, en ze vliegt uit!”


Dank je wel WonderWijven. Kwetsbaar Krachtig is een echt groeiboek. Het zet mensen in beweging. Het brengt ze dichter bij zichzelf en elkaar. En dit allemaal vanuit een bron van onvoorwaardelijke (zelf)Liefde. We hadden geen betere locatie kunnen hebben om deze vernieuwende boodschap de wereld in te sturen.

Woorden schieten uiteindelijk tekort om de fenomaliteit van deze lanceeravond te beschrijven. Maar het boek Kwetsbaar Krachtig komt sterk in de buurt. Wens je te ontdekken wat zoveel auteurs en kunstenaars kwetsbaar authentiek delen, surf dan snel naar www.kwetsbaarkrachtig.be en bestel je boek online, of koop het op één van de verkoopadressen. Geloof me maar, dit boek gaat je bewegen, het daagt je uit in spiegels te kijken, en het laat je groeien naar jouw Zelf.

WonderWijf Helena!

Scroll naar boven