Valletta

Knoop (gold)

4 March 2019

Carnaval, Acclimatiseren, Geschiedenis, Kuieren, Zijn

Het eerste gevoel bij aankomst was om vandaag rustig door Valletta te kuieren. Ik huur een gezellig appartementje op wandelafstand van het historische centrum van de hoofdstad. Na wat acclimatisatie zou ik gaan invoelen hoe ik de komende dagen wens in te vullen. Malta staat bol van energetische plekken die ik in het geheel niet allemaal bezocht ga krijgen op deze korte reis. Eerst deftig afstemmen leek mij dan de gepaste eerste stap.

Na een korte nachtrust begon mijn dag letterlijk met een koude douche. ‘Lap, het is een mooi appartement in een rustige buurt, niet ver van winkeltjes en restaurants, maar geen warm water. Mijn haar gaat eruit zien eind deze week.’ Vond ik natuurlijk deze namiddag, lang na die koude douche, de schakelaar die het warme water opzet. Hoewel ik deze morgen plots zeer wakker was, verkies ik morgenvroeg toch het genieten van die warme strelende douche.


Daarna was het klaarwakker tijd om rustig af te stemmen in de straatjes van de hoofdstad. Dat rustig afstemmen was echter buiten de carnavalsviering gerekend. Vier dagen lang puilt Valletta uit van gigantische praalwagens, choreografische pareltjes, wonderlijke kostuums en luide muziek. Enerzijds genoten van deze kleurige feestvierders, anderzijds op gevoel toch rustigere plaatsjes opgezocht.

In totaal legde ik ruim 9 km af kuierend door de pittoreske straatjes van Valletta en langsheen de kustlijn rond Fort St. Elmo. Daar hield ik regelmatig halt om zittend nabij de aanrollende en botsende golven te genieten van de energie die hierbij vrijkomt en de specifieke geur die je alleen bij de aanraking van land en zee mag opvangen. Ik ben graag onderweg, voel me bekoord door berglandschappen, maar voel me evenzeer verleid door de oceaan. Ooit zat ik vaak en lang op volle zee, in her-innering, maar niet eentje uit dit huidige leven.


Valletta Museum

Het nationale museum van archeologie stond ook op het programma. Geschiedenis en cultuur heeft me altijd geboeid. Vooral dan die geschiedenis die zover terug gaat dat we niet meer weten waar die vandaan komt, hoe die primitieve mensen in staat waren dergelijke dingen op te zetten en wij vandaag enkel maar beperkte hypotheses kunnen opwerpen vanuit ons zogezegde summum van beschaving en technologie. Malta bevat bewaarde overblijfselen van tempels die ouder zijn dan de piramides in Egypte en ouder dan Stonehenge. Het is gissen naar de betekenis en herkomst van veel gevonden artefacten. Het viel me op dat in de oudste periode veel beeldjes en beelden blijk gaven van androgyne wezens en ergens de vruchtbaarheid centraal plaatsten. Ook de symboliek grijpt terug naar de universele ont-wikkeltaal van de spiraal. Hoe verder we afdalen in de tijd van verloren gegane geschiedenis, hoe beter de mens in verbinding leek te staan met het mysterie van zijn eigen bestaan.


Na voldoende gekuier, hypothetische kennisverwerving en de aanschaf van enkele conviences als ontbijt voor de komende dagen, ging ik op zoek naar een vegetarische maaltijd. Die mocht ik heerlijk vinden in het restaurant met als naam Soul Food. Hoe toepasselijk kan het Zijn :). Als mijn intuïtieve dagindeling van de komende dagen het nog toe laat, ga ik zeker nog een ander item van de kaart nuttigen alvorens terug te vliegen naar het huidige thuisland.

Mijn eerste dag is in elk geval aangenaam acclimatiserend gevuld geweest. Morgen voel ik al vroeg richting Gozo te rijden. Twee tempels bezoeken, de middag doorbrengen in Victoria, en mogelijk de zonsondergang aanschouwen in een baai aan de westkust. Maar eerst genieten van die warme douche na een welverdiende droomrust.

Scroll naar boven