Kwetsbaar Krachtig

Knoop (gold)

6 February 2018

Vrijdag 2 februari mocht ik als mede-auteur aanwezig zijn op het Sneak Peek-evenement van Kwetsbaar Krachtig. Dit eerste boek van de WonderSchrijverij, de spiksplinternieuwe uitgeverij van de WonderWijven vzw, wordt gelanceerd op 21 maart. Het boek bundelt 288 pagina’s vol kwetsbaar krachtige verhalen, gedichten en illustraties van 92 WonderWijven. Vrijdag mochten alle aanwezige auteurs hun eigen inzendingen in layout zien en werd de cover onthuld.


Ongeveer een jaar geleden werd ik door een vriendin uitgenodigd om op Facebook lid te worden van de WonderWijven-groep. Deze groep telt ondertussen bijna 20000 leden en je kan enkel op uitnodiging lid worden. Een WonderWijf is ook niet zomaar een willekeurige vrouw, maar belichaamt een bepaalde bezielde houding in en ten aanzien van het leven. Uit deze groep ontstond de WonderWijven vzw, werd het eerste WonderWijvenHuis opgericht en zag de WonderSchrijverij het levenslicht.


Ik was best zenuwachtig om aanwezig te zijn op deze Sneak Peek. De WonderWijven is een women-only groep. Mannen niet toegelaten, behalve op zondag (zo vernam ik). En toch sta ik mee in het boek.

Toegevoegd worden aan groep voor enkel vrouwen leek me onschuldig. Hoewel ik ter wereld gekomen ben met het lichaam van een man, heb ik altijd verborgen veel vrouwelijke energie in mijzelf aanwezig gevoeld. Ik kon me dan ook best wel vinden in de beschrijving van een WonderWijf.

Enkele maanden later kwam de oproep om korte groeiverhalen in te sturen waarin kracht zichtbaar werd doorheen kwetsbaarheid. Ik was al een tijdje bezig met een blog vanuit een innerlijke stem die mijn ervaringen met de wereld wenste te delen. Het idee speelde al om ooit minstens één boek te schrijven. Diezelfde vriendin moedigde mij aan om ook mijn groeiverhaal in te sturen als opstap naar wie weet ooit een volledig eigen boek. Wat had ik te verliezen? Ik kon er alleen maar van leren! Toch sluimerde er ook wel angst. Misschien zou ik wel ontmaskerd worden. Mijn verhaal zou tenslotte verwijzingen bevatten naar mijn lichamelijk mannelijke oorsprong.


Enkele maanden later mocht ik verwonderd vernemen dat mijn verhaal bij de eindredactie lag en zou verschijnen in het boek. Mijn innerlijk kind sprong op van vreugde. Hun stem mocht gehoord worden, en zou zelfs gedrukt verschijnen naast zoveel andere kwetsbaar krachtige verhalen.

Maar dan werd het vrijdagavond en mocht ik mij begeven onder zoveel fiere WonderWijven. Ik voelde mij ongemakkelijk, initieel niet op mijn plaats. Mijn presentatie neigt ondertussen wel naar wat onze maatschappij als vrouwelijk bestempelt, mijn lichaam doet dat echter niet.

Levenslang heb ik gevoeld dat ik mij energetisch eerder thuis voel bij vrouwen. Tegelijk werd mij aangeleerd dat ik omwille van mijn lichaam thuis hoorde bij de mannen. Nooit mijzelf, nergens thuis, altijd ongemakkelijk en dan nu plots met dit lichaam op een women-only evenement. Mag ik hier eigenlijk wel zijn? Wat gaan de anderen denken, zeker wanneer ik begin te spreken? Gaan ze vragen stellen bij mijn aanwezigheid? Ga ik ontmaskerd worden? Ik voelde mij als een indringer.

De avond overtuigde mij echter van het omgekeerde. Ik ben WonderWijf! Daar twijfelden diegenen die ik gesproken heb niet aan. Inspirerende ontmoetingen, warme knuffels, en kiekevel omwille van mijn geschreven woorden. Na afloop keerde ik met vleugels terug naar huis.

De angst om ontmaskerd te worden, mocht transformeren naar vertrouwen in het leven en in mijzelf, op een plek waar ik zonder masker onvoorwaardelijk mag thuiskomen.


Ik kijk vol spanning uit naar 21 maart. Voor mijzelf een mijlpaal in mijn groeiend verlangen om te schrijven. Mijn kleine blog mag een eerste gedrukte aanvulling krijgen in mijn bijdrage aan dit krachtige boek. Dank je wel WonderWijven dat ik hier deel van mag uitmaken. Het bevestigt en geeft erkenning aan dat stukje energetische essentie dat ik zolang verborgen hield. En het voedt mijn vleugeltjes om ooit eens echt uit te vliegen, gedragen door mijn woorden en verbeeldingen, onderweg naar de Zelf van mijn dromen.


Heb je interesse in dit boek, dan kan je het nu reeds in voorverkoop bestellen op www.kwetsbaarkrachtig.be. Je steunt hiermee een unieke uitgeverij die een positieve en sterke boodschap wil uitdragen in een vaak harde en onbegripvolle maatschappij gericht op dingen en welvaart i.p.v. mensen en welzijn.

Scroll naar boven