Authentiek Ondernemen

Knoop (gold)

19 November 2018

Vanuit een innerlijke woestijn naar een unieke Oase

In september was het negen jaar geleden dat ik mijn ondernemingsnummer ging ophalen om in bijberoep te starten als webdesigner. Toen in die tijd lag de focus nog voornamelijk op design en development. Marketing, SEO, … het waren termen die wel meespeelden, maar nog geen spelleider waren.

Drie jaar geleden begon ik ook te schrijven. Een ingefluisterd verlangen riep mij op mijn proces, mijn voelen, mijn tocht verbeeldend te verwoorden, en dit te delen met de wereld. Die woorden staan ergens op het wereld-wijde-web, maar ze bij lezers zichtbaar krijgen in deze groeiende en overprikkelende informatiemaatschappij is een kunst op zich.


Hoewel ik de mogelijkheden en voordelen van dit wereld-wijde-web zie, ken en toepas, voel ik ook best wat frustratie en weerstand bij die sociale media en internetmarketing.

Facebook komt regelmatig aan mijn mouw trekken om al mijn volgers nog eens te spuien met nieuwe content. Het gaat dan niet zozeer om de inhoud die ik deel, maar wel om vaak en veel te delen, bij voorkeur met veel viewsen likes. Enkel op die manier blijf ik zichtbaar binnen hun algoritme, maar sponsor ik allicht ook hun verdienmodel.

Ook Google wil mij helpen en ondersteunen bij de vindbaarheid in hun zoekmachine. Opnieuw bij voorkeur tegen betaling, aangezien hun verdienmodel gebasseerd is op advertentieruimte binnen hun diensten.

Als resultaat krijg je, naar mijn gevoel, een lawine aan fake news en oppervlakkigheid, vaak letterlijk als de best getweakte selfie. Een overvloed aan prikkels vanuit het verlangen aandacht te krijgen. Aandacht, opnieuw naar mijn gevoel, vaak als externe afleiding van een interne leegte die enkel vervuld kan worden van en door jouw Zelf.

Maar hoe ga ik daar dan mee om. Wat is mijn plaats als nieuwetijdsondernemer in dit geheel? Heb ik daar een plaats? Kwantiteit lijkt te primeren boven kwaliteit. Mijn ego zoekt allicht naar die aandacht, verlangt naar die kwantitatieve erkenning. En het geraakt ontmoedigt bij het uitblijven daarvan, als drogreden om maar niets meer te ondernemen.

Wat volgt is wat vorige week uit mijn pen mocht vloeien, na worsteling met en bevraging van dit innerlijke stukje storm.


Authentiek Ondernemen

Deze schijnbare leegte spiegelt en triggert. Ze roept je op, daagt je uit om in jouw innerlijke woestijn jouw unieke Oase te laten verschijnen. In deze leegte mag jouw unieke Zijn verrijzen en zichZelf manifesteren. In deze ruimte mag jouw unieke Big Bang aanvangen zodat jouw Universum aan unieke gaven en kwali-talenten creatief gedeeld mogen worden met de wereld en het Al.

Vertrek vanuit jouwZelf, (ver)deel jouw authentieke Zijn doorheen je creaties, communicaties, visualisaties, … . Zet telkens opnieuw de beste versie neer van wie jij vandaag kan zijn, bezield, doorleefd, ervaren, als volwaardig Mens, met al jouw vallen en opstaans, jouw zoeken en jouw emoties. Ga verder dan de letterlijke en figuurlijke uiterlijkheden om te voldoen aan maatschappelijke ideaalbeelden en vereiste, verwachte of opgelegde erkenningen.

Wees niet die verborgen superheld die overdag gebukt gaat onder onbegrip en onzichtbaarheid, en ‘s avonds in de schaduw gemaskerd de wereld op de schouders neemt in de hoop er een betere plek van te maken.

Zet je masker af, stop met verstoppertje spelen. Omarm in vertrouwen je diversiteit in eenheid. Zet jezelf als wakkere mens neer in deze wereld met haar vaak-nog-slapende maatschappij. Ze verlangt naar jouw aanbod zodat ze mag groeien naar eenvoudig samen Leven.


Het is een dagelijkse oefening om mijn ego te overtuigen dat deze weg het beste is voor ons allen. Het ego is bang, het wringt, maar laat de remmen ook steeds meer los. Het is onvermijdelijk. Ik voel mijn Innerlijk Kind vol vreugde en enthousiasme naar de top snellen, verwachtingsvol van het onbekende en wijdse uitzicht aan de rand. Daar zal het in vertrouwen uiteindelijk en ultiem een nieuwe sprong wagen, om dan gedragen te worden door haar vleugels op de wind van het gedurfde en Zelfgekozen Leven.

Scroll naar boven