minder doen en meer Zijn

Knoop (gold)

8 December 2018

Recensie voor Falicitatortraining door Mieke Lannoey

Op 10 november werd ik, samen met elf andere deelnemers, in de ochtend warm ontvangen door Mieke voor de start van een tweedaagse training tot facilitator. Ik voelde mij eind oktober sterk aangetrokken door haar blogpost over voorlopers en aansluitend de beschrijving van de training zelf. Het voelde helemaal juist, en dat kan ik na de training alleen maar overweldigend beamen.


De eerste dag, en het eerste deel van de aanwezige syllabus, legt de focus op wie jij bent. Verschillende reflectiemomenten en ondersteunende rituelen worden verweven met toegankelijke quotes en metaforen. Regelmatig is er ruimte voor onderlinge en vrijblijvende uitwisseling met de andere deelnemers. Je krijgt zicht op en voeling met je eigen bewustzijnstoestand. Je ont-moet je eigen ego. Je ont-wikkelt tot bij jouw Bron. En aan het einde worden jouw unieke puzzelstukken aangesproken en bovengehaald.

Bij de start van dag twee verschuift de focus naar faciliteren zelf en wordt direct duidelijk waarom dag één zo belangrijk is.

“Het belangrijkste werk dat een facilitator verricht, is het werk in zichzelf.”

Doorheen verschillende onderdelen en onderlinge oefeningen krijg je voeling met de rol van facilitator, de eigenschappen en mogelijke valkuilen, en waarin het verschilt van een coach. Geen richting geven, geen oordeel uiten, geen verandering willen brengen, geen doel voorop stellen. Wel behulpzaam aanwezig zijn bij het proces van de ander vanuit vertrouwen in de ander.

Naar het einde toe volgt een handleiding en aanzet om zelf als facilitator een groep op te zetten en hiermee aan de slag te gaan. Je past de verworven informatie en ervaringen in kleine groepjes nog eens toe, en je ontvangt welverdiend een fantastisch certificaat van Mieke.


De twee dagen vinden hun hoogtepunt en kwaliteit in het samenbrengen van gelijkgestemden die thuiskomen bij elkaar op éénzelfde golflengte. In de aanwezigheid van elkaar ontstaat er een veld, een ruimte waarin we elkeen als vanzelfsprekend aanzetten tot groei naar onszelf. Mieke is vanuit haar eigen ervaringsdeskundigheid aanwezig en faciliteert hiermee als verborgen katalysator deze bewegingen naar onze Zelf.

Aanvullend staat het aangeboden cursusmateriaal bol van resonerende informatie, hapklaar en toegankelijk. Welke informatie of reflecties aan bod komen tijdens de twee dagen, wordt evenzeer bepaald door de beweging die je als groep maakt. Een overschot aan informatie om jezelf achteraf nog in te verdiepen. De aanzet is gegeven, de verbindingen zijn aangeboden, het veld heeft je ontvangen, de rest is meestromen.


Als je de boeken, blogposts en andere online schrijfsels van Mieke al als resonerend ervaart, kan ik alleen maar aanraden om haar ook eens in levende lijve te ont-moeten. Onderweg zijn in haar aanwezigheid brengt je van binnenuit in beweging, opweg naar jouw ont-wikkeling.

Tijdens deze twee dagen begeleidt ze jou alvast vanuit haar ervaringsdeskundige aanwezigheid van minder doen naar meer jouw Zelf en samen Zijn.

Scroll naar boven